První změny v těhotenství.

První změny v těhotenství

 

Krásný den, dneska bych Vám ráda sepsala můj příběh změn, které se odehrávaly na začátku mého těhotenství.

Někdo používá pojem příznaky těhotenství :D to mi zavání tím, jako by snad těhotenství bylo nějaká nemoc, což rozhodně není. :)

Přistupujme tedy v tomto článku k tomuto procesu jako ke změnám. 

 

Jak můžete vědět z předchozího článku Jak jsme zjistili, že čekáme miminko/ka?  

že nejspíš čekáme miminko jsme tušili od samého začátku (já tomu nemohla uvěřit, že by se to povedlo tak rychle).

V mém případě šlo tedy spíše o pozorování sebe sama. 

Že jsem tedy nejspíš těhotná jsem zjistila v den, kdy jsem měla dostat menstruaci.

Což mne upřímně překvapilo, protože vše naznačovalo tomu, že menstruace přijde. 

Klasické PMS, bolest břicha, chutě, mírné napětí v prsou ... Zkrátka nic převratného z čeho bych mohla usoudit, že čekáme miminko. 

Proto mne test tak překvapil, a proto jsem tomu nemohla uvěřit.

Cítila jsem se absolutně "normálně". 

Nicméně menstruace nepřicházela a my asi ob den dělali další testy, kde čárka sílila, to už jsem začínala věřit tomu, že jsem těhotná. :D

 

1) Čůrání v noci

Prvním znamením mohlo být to, že jsem začala v noci chodit čůrat, ale jako fakt často, jako bych na močovém měchýři měla kámen. Jenže to jsem přisuzovala šípkovému čaji. :D Který jsme pár dní pili z čerstvě natrhaných šípků, čaj jsem po pár dnech pít přestala, ale čůrání v noci nepřestalo. Tohle začalo cca 2 dny po vynechání menstruace.

 

2) Tlak v prsou

Spolu s čůráním přišla i bolest prsou, nicméně v době PMS jsem na to zvyklá, takže mi to nepřišlo jako nic zvláštního, zvláštní mi to začalo připadat, až když mi prsa začala růst. :D

 

3) Spánek po obídku občas i před obídkem

Další co mne mohlo trknout bylo, že jsem opravdu začala dost spát, ale opět, s příchodem podzimu a lock downu mi to nepřišlo jako nic zvláštního. 

 

4) Brzké vstávání

Nejsem ranní ptáče, opravdu ne. :D Tady už jsem věděla, že to má na starost miminka/ko :D Vstávat v 6 ráno u mne opravdu normální není, takže tady jsem měla jasno hned, odkud vítr vane.

 

5) Potřeba snídat

Normálně nesnídám, teď první věc, kterou udělám, když vstanuje si dát jídlo. Mám každý den chuť na jogurt, snědla jsem milion hrušek, celkově jím o dost víc než normálně, hlavně tedy častěji. JInak se ohledně jídla nedějí žádné změny. 

 

6) Pleť

Beďar sem beďar tam, změna hormonů v těle mi pěkně rozbouřila pleť. Vyskákalo mi několik pupínků, ale po použití Superfood masky z Biorganici jsem se nestačila divit. :D Pleť se uklidnila. a vypadá to, že bude líp. 

 

Všechny tyto změny se odehrály do 6. týdne těhotenství, ale opravdu pokud bych sama sebe nepozorovala, tak bych nepoznala, že jsem těhotná.

Tedy až na vynechanou menstruaci, která touto dobou měla už zpoždění asi 14dní. :D

Změny nálad se nijak zvlášť nekonaly, v době PMS je to se mnou horší. Jednou jsem se tedy rozbrečela, že jsou piškoty moc sladké :D potřebovala jsem si dát snídaní a nic mi nechutnalo. :D ale jinak jsem byla velmi stabilní a žádný výkyvy nálad nepozoruji... Na toto se spíš asi zeptám Marka. :D

No vše se obrátilo vzhůru nohama s příchodem 7. týdne.

 

 7. týden začíná přitvrzovat, tady už bych asi poznala, že se něco děje...

 

7) Nevolnosti

A jsou tu :D ze dne na den mi začalo být skoro celý den zle, nejpodobnější je to asi stavu při kocovině. Zároveň mám ale hlad, takže musím jíst opravdu jen to na co mám chuť, jinak bych se pozvracela a že se to několikrát stalo. Když tedy na něco dostanu chuť, tak neváhám a hned si to dám. Nejvíc se změnil můj vztah ke kávě, já milovnice kávy se teď nemohu na kávu ani podívat, aniž by mi žaludek neudělal kotrmelec. No nic, stejně si myslím, že miminku bude lépe bez kofeinu. Zároveň se mi velmi zintenzivnily chuťové buňky, jídlo si vychutnávám i normálně, ale takové požitkářské zážitky, které teď mám jsem nikdy neměla. Zažívám přímo organické stavy :D nejvíc mne takto uspokojil salát ze špenátu, rajčeat, cibulky a balkánského sýra, no a pak pizza z Da Pietra :D myslím, že když mne kolemjdoucí pozorovali na lavičce, jak slastně jím pizzu se zavřenýma očima, tak si museli myslet, že jsem něčím sjetá, no nebylo by to daleko od pravdy, jsem sjetá hormonama.

 

8) Totální lenost

Začala jsem mít pocit, že potřebuji být furt doma, každá procházka je pro mne velmi náročná, ostatně i příprava jídla je pro mne mnohdy nadlidský výkon. :)

Do ničeho se nenutím, když chci spát, spím, když chci vařit, vařím, když mám večer chuť na cokoli dám si to (pokud to máme doma)

V mém těle roste nový život a pokud ted' potřebuje všechnu mou energii, tak jí má mít. :) Nevadí mi celý den ležet, prožívám velmi meditativní stavy, jsem schopná jen sedět a koukat do zdi a mám pocit, že dělám nejvíc co mohu. :) A taky že jo. :) 

 

9) Naplnění, přívaly štěstí, vděčnost

Tyto stavy teď pociťuji asi nejčastěji. Jen tak jsem a najednou to přijde. Pocit totální radosti, štěstí, slzy v očích. Nadšení, láska. Jako by mi miminko z bříška posílalo svou lásku a chtělo říct:

 

"Já jsem tu, moc Vás miluji a moc se na Vás těším, hezky si tu rostu, posíláš mi přesně to co potřebuji." 

 

10) Roste mi bříško

Zatím maličký, ale já ho vidím. Prosila jsem miminko, aby pokud to jde, se šouplo maličko nahoru, aby mne tak netlačilo na močový měchýř a já mohla v noci spát a né furt myslet na to, že se počůrám. Zabralo to, miminko se posunulo výš, bříško mi neroste dole, jak jsem si myslela, ale spíš výš. :D Otázkou je, zda je to těhotenstvím nebo tou koupu jídla, kterou teď sním. 

 

Update 17.tt :)

 

Jak si zpětně čtu všechny tyto změny, které se odehrávaly v prvním trimestru, tak musím říct, že teď už je vše zase téměř stejné, jako před otěhotněním. :)

Mám celkem dost energie, jídla tedy spořádám víc :D ale já jsem jedlík i normálně, sem tam už si dám s chutí i kávu. :) V noci chodím cůrat furt, ale na to jsem si už zvykla. Vstávám okolo 7-8h což mi vyhovuje. :) Přes den spím už jen tak 1x do týdne. Žádně extra zvláštní chutě nepozoruji. Žaludek se mi zvedne už jen zřídka kdy (díky bohu :D).

Bříško už je hezky vidět a já nemám co na sebe. :D Často chodíme na procházky, do kopce se tedy zadýchám, ale nic hroznýho.

 

Největší změnu, kterou pozoruji dlouhodobě je změna cykličnosti. :) Kdo se zajímá ženskou cykličnosti, tak má cykličnost se s začátkem těhotenství ustálila. Nepozoruji žádné střídání každý týden tak, jak tomu bylo. :) Naopak si připadám velmi stabilně. Celý první trimest byl takový každý týden stejný. S příchodem druhého trimestru se změnila hlavně moje fyzická energie, ale jinak emočně si připadám stále velmi podobně. Klidná, silná a vyrovnaná. :D

Snímek obrazovky 2021-02-04 v 20.51.20

Snímek obrazovky 2021-02-04 v 20.48.54

bohyne_logo