Naše výbavička pro miminko

Výbavička pro miminko je téma samo o sobě na internetu najdete spoustu článků popisujících asi milion věcí, které pro miminko "nutně" potřebujete... :D

Jak tomu ale skutečně je?

Opravdu je potřeba všech možných vymožeností nové doby? 

Je to velké lákadlo, každému vyhovuje něco jiného, ale já měla pocit, že budu pro miminko potřebovat asi tak milion věcí, které by se nám pomalu ani nevešly do bytu. :D
Proto jsem měla radost, když se ke mně dostalo i pár minimalistických článků o tom, že miminko vlastně nepotřebuje skoro nic...

Nicméně i tak jsem podlehla a několik (teď už vím) zbytečností jsem také koupila. 

 

A jak to tedy bylo u nás? Co jsme opravdu využili? Co nebylo nutné a co byla uplná blbost? A co jsme ani nekoupili?

 

Co jsme poravdu využili

 

1) Plenky

Asi nejpotřebnější věc ve výbavičce jsou plenky - hodně plenek. :D Náš malý první dny kakal opravdu hodně. :D 

Spotřeba byla velká a myslím, že první měsíc jsme vypotřebovali okolo 100ks jednorázových plenek.

Měla jsem nakoupených několik značek - snažila jsem se volit ty ekologičtější s lepším složením :D ale nejsem expert a nijak hlouběji jsem to nezkoumala. 

Všechny plenky mi přišly více méně stejné. Až na kolorky deluxe velvet . Jediné tyto plenky mi přišly, že byly už na "omak" jiné. Tenčí a jemnější. A ty tedy do teď kupujeme.

Po prvním měsíci jsme také začali látkovat. Látkové plenky... možná si říkáte, že už nejsme v pravěku, ale! Látkové plenky nejsou to co bejvávalo :D

Jsou krásné! Použití je jednoduché a hlavně, když vidíte tu spotřebu, tak i totálnímu neekologovi musí při každoděnním vynášení koše dojít, že to není ideální a že odpadu z plenek je opravdu hodně. 

A tak jsme začali látkovat s Breberkama - zprvu mně odrazovala složitost, přišlo mi, že je hrozně moc variant a ani se mi nechtělo je všechny zkoumat, natož to ještě prát. :D
Ale nakonec jsem se rozhodla to nezavrhnout a zkusit.

Částečně tedy momentálně látkujeme. :) A opravdu to není věda - máme kalhotkové plenky AI2 na suchý zip. 

Do nich jen vložím savé jádro a většinou na to ještě použiji separační fleecovou plenku, aby byl malej v suchu. ( odvádí mokro od tělíčka).

No a použití je opravdu hračka. Když je naplněno plenky poslání :D tak ji jen tak jak je hodím do pytle

K mému velkému překvapení plenky takto uschované v pytli opravdu nesmrdí! :D Peru je většinou každý den nebo ob den. :) Na 60 stupňů Celsia s mácháním. :)

Jediná nevýhoda kalhotek AI2 je, že poměrně dlouho schnou, pokud tedy chcete pouze látkovat, chce to mít alespoň 20 kusů. 

 

2) Přebalovací podložky

Jedna z věcí, kterou jsem já zapomněla :D a tak nám kamarádka pár dní po porodu vezla jednorázové. 

Opět - zbytečnej odpad. Většinou byla podložka opravdu na jedno použití a to už je nejen zbytečný odpad, ale i vyhozené peníze. 

Řešení jsem opět našla u Breberek a pár dní po porodu jsem objednávala pratelné přebalovací podložky
A ty doporučuji, ať už se rozhodnete látkovat nebo ne :D máme 5 kusů a uplně v klidu je stíháme prát. 

Navíc jsou krásné. :)

 

3) Oblečení  

Co se oblečení týče neměla jsem tušení kolik čeho budu potřebovat...

Malej se narodil v létě, ale nikdy nevíte, jaké bude počasí.

Nakoupila jsem tedy hlavně bodíčka, pyžámka a pár svetříků.

Kupovala jsem i nejmenší velikost 50 a malýmu vydržela docela dlouho.

Spoustu oblečení jsme ani nevyužili a u spousty věcí jsem hned po prvním oblékání zjistila, že je znovu na malého už oblékat nebudu, protože je to nadlidskej úkol...

Po zkušenostech bych teď na miminko nakoupila takto. ( Nutno ale podotknout, že malej není blinkavé miminko a máme sušičku.

  • Body s dlouhým rukávem 5ks - jedině na patentky z Lindexu - krásně dřží mají krásné vzory a vydrží dlouho, jsou nastavitelné, navíc Lindex je u maminek velmi oblíbený a kousky z Lindexu se dají pak i dobře prodat. 
  • Pyžámka 5ks - opět vyhrál lindex, a jejich pyžámka na zip.
  • Ponožky 6 párů - tady se jako jedny z nejlepších, které neškrtí a nepadají osvědčily z Marks and Spencer. 
  • Čepičky - jediné čepičky, které malému nepadaly a seděly opravdu i po narození jsou z české dílny Treehouse jen musíte objednat včas - šijí jen na objednání.
  • Legínky 5ks - opět lindex nebo Treehouse. Nakoupila jsem i spoustu kraťásků a tepláčků a ty jsem malému některé ani nedala. Široká guma v pase nebo pevný materiál mi nepřišly pro miminko ideální.
  • Svetřík - tady jsem zatím nenašla žádný ideální - většina má kapucu, ale naštěstí bylo vždy docela teplo a svetříky jsme zatím moc nepotřebovaly. 

Z oblečení bych toho víc nekupovala, opravdu jsme koupili několik kousků, které jsme vůbec nevyužili. Třeba body s krátkým rukávem - nakoupila jsem asi 10ks a malý měl na sobě  možná tak 3. Většinou mi nepřišlo, že by bylo až takové horko, aby nemusel mít alespoň body s dlouhým rukávem. 

 

4) Přijemná dečka - bondingová

Když jsem vybírala malému deku podlehla jsem a koupila jsem i dvě opravdu krásné pletené - háčkované. Ale ani jednu jsme moc nevyužili. 

Dečku, kterou ale využíváme nejvíce, je bondingová deka, kterou jsme měli hned po porodu. 

Myslela jsem si, že v létě nebudu přeci miminko balit do chlupaté deky, ale opak je pravdou a je to naše nejoblíbenější deka, kterou určitě přikoupíme ještě v dalších barvách. 

Navíc je šije má kamarádka a stojí pár korun. 

 

5) Látkové plenky cca 20ks

Látkové plenky jsou nutnou součástí výbavičky, ať už na odkládání miminka, utírání mlíka nebo blinkánek.

Kupovala jsem je kde se dalo, ale nejpříjemnější máme z Rossmanna a opět, stejně jako deka od Kačky z Vyrobeno na Moravě. Kačka navíc šije i různé rozměry. 

Látkových plen je fajn mít tak 20ks, nějaké máte v tašce, autě, posteli... 

 

6) Olej

My koupili mandlový od Primavery. Miminko má velmi citlivou kůži a pár kapek dáváme do koupele a mažeme suchá místa. 

Pár dní po porodu byl malej dost vysušený, takže olej byl potřeba. Mandlový olej má mnoho využití - i na strie, takže se hodí ho mít doma.

 

7) Šátek

Šátek je opravdu věc, bez které si nedokážu mateřství představit. Opravdu velký pomocník :)

Já mám půjčené šátky od kamarádky, ale když bych měla kupovat, určitě se obrátím na Monču z Šátkománie, která i naučí šátek vázat. 

Neváhala bych a před porodem bych si k Monče zajela - vybrala a naučila se vázat. :)

Po porodu toho i tak budete mít dost a šátek nás né jednou zachránil.

 

8) Sedátko Baby Bjorn

Velmi populární sedátko, které jsem nevěděla, zda není zbytečné, ale spousta z Vás (i má dula) mi ho doporučovala, tak jsme do něj investovali a opravdu už pár dní po porodu našlo své využití. Miminko v něm narozdíl od polohy vleže má krásný výhled a díky poloze se v něm i hezky vyprdí. :D

 

Z věcí, které jsou OPRAVDU potřeba pro miminko mi to přijde jako vše. :D Takto bychom to zvládli uplně v klidu. 

 

9) Solná lampa

Možná překvapí, ale během nočního kojení/přebalování to je nejlepší pomocník. Vydává krásné tlumené světlo u kterého se dá příjemně i spát. (Pokud usnete u kojení.)

 

10) Péče o pupíček

Péči o pupíček jsme měli od naší duly Andrejky a tuším, že právě díky němu se malému pupíček krásně vyhojil. :)

Nic jiného jsme tak nepoužívali, jen občas pupíček vyčistili mateřským mlékem.. 

 

 Co jsme použili, ale bez čeho bysme se obešli? 

 

1) Kyblík snuggle

Velmi populární kyblík, malému se v něm líbí, ale zvládli bychom to rozhodně bez něj - koupání s náma ve vaně je nám všem příjemnější. :D

 

2) Přebalovací pult

Přebalovák jsem vnímala jako povinnou výbavu - kde jinde bych miminko přebalovala? :D 

Zjistila jsem, že všude - na gauči, v posteli, na pračče, v kočárku, v autě. :D Všude to jde!

Ale je super mít přebalovací místo, kde máte vše pohromadě, proto jsem ráda, že jsem zvolila naprosto geniální řešení. Komodu z Ikei doplněnou o přebalovací nástavec od české firmy Best 4 kids. 

Naprosto ideální řešení, máte přebalovací pult za velmi přijatelnou cenu, do komody se nám vešlo veškeré oblečení pro malého a přebalovací nástavec můžu jednoduše z komody sejmout, aniž by došlo ke zničení komody. 

 

3) Hnízdečko 

Hnízdečko mi přijde jako hit poslední doby. Stejně jako všemožné košíky.

Nádherné hnízdečko jsem si moc přála, ale vzhledem k tomu, že je malý velmi kontaktní miminko nebyl naplněn jeho potenciál - moc jsme ho nevyužili. 

Ale občas v něm malý spí na gauči. 

 

4) Kočárek

U kočárku jsme se dost rozmýšleli, zda zvolit nějaký dražší nebo levnější, nakonec jsme zvolili levnější variantu a jsem za to ráda. Kočárek je zatím jedna z věcí, kterou doufám teprve využijeme, ale malému budou brzy 2 měsíce a v kočárku byl tak 5x z toho 3x tak brečel, že jsem ho radějí nesla v ruce a kočárek vezl prázdný Marek. :D 

 

Co jsme vůbec nevyužili?

1) Zavinovačka

2) Postýlka

Od první noci spí malej mezi námi v posteli. Marek mi před porodem neustále opakoval, že se bojí, že ho zalehne. Proto jsme koupili postýlku, která nám navazuje na postel a slouží jako odkladiště na plenky :D Ale malý v ní zatím nikdy nespal. Vyhovuje nám to takhle nejvíc, jsme díky tomu vyspalí, malej se vzbudí vždy jen na kojení - dám prso a spíme dál. 

 

Co jsme ani nekupovali?

1) Monitor dechu 

Nad monitorem dechu jsem ze strachu i uvažovala, ale nějak jsem tušila, že malej stejně nakonec bude s námi v posteli a tak mi to hned přišlo, jako zbytečnost, kterou nevyužijeme, protože při společném spaní je monitor dechu k ničemu. :)

 

2) Lahvičky

Přála jsem si kojit, tak jsem si říkala, že tohle je jedna z věcí, která vždy jde dokoupit, ale dopředu jsem ji mít doma nechtěla.

 

3) Dudlíky

Názor na dudlík jsme měli s Markem stejný a rozhodli jsme se ho ani nezařazovat do výbavičky. :)

Aby nás zbytečně nepokoušelo mu ho v případě nouze dát, ale vlastně nikdy když malý třeba plakal, mě to ani nenapadlo. :D 

 

 Doufám, že tenhle stručný jednoduchý přehled uklidní nejednu maminku, která nechce kupovat kvanta věcí. :)